Сухофрукти: користь та можлива шкода

Більшість людей знає, що сухофрукти є корисним для людини продуктом, та джерелом корисних речовин, при чому кожен з видів має свої особливості.

До складу сухофруктів входять:

  • вітаміни – А, В1, В2; В3; В5; В6, Р
  • мінеральні речовини – залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій
  • велика кількість корисних вуглеводів – фруктоза і глюкоза
  • органічні кислоти
  • баластні речовини – пектин.

Для виготовлення сухофруктів використовують більшість відомих плодів і ягід – яблука, груші, вишню, виноград, сливи, абрикоси, фініки, інжир, журавлину, чорницю, ожину, малину, шипшина та інші.

Які сухофрукти найкорисніші?

Курага

У чому користь? Курага, або сушені абрикоси, містить велику кількість вітаміну С і А, а також багато калію і кальцію.

Курага зміцнює серце, допомагає налагодити роботу кишечника (діє як легке проносне), очистити організм від шлаків і токсинів.

Крім того, курага знижує рівень холестерину в крові, нормалізує рівень гормонів, корисна при лікуванні хвороб нирок, щитовидної залози та цукрового діабету.

Родзинки

У чому користь? Родзинки містять велику кількість бору, який перешкоджає розвитку остеопорозу (при дефіциті бору порушується засвоєння організмом кальцію).

Також родзинки містить багато калію, магнію та марганцю. Сушений виноград зміцнює легені, серце, нервову систему, пригнічує гнів і заспокоює нерви. Крім того, родзинки допомагають нормалізувати роботу щитовидної залози.

Чорнослив

У чому користь? Чорнослив, або сушені сливи, допомагає налагодити роботу ШКТ, позбутися проблем зі шлунком і неправильної роботи кишечника (запорів).

Крім того, чорнослив є одним з найбезпечніших сечогінних і жовчогінних засобів. Допомагає очистити організм від шлаків і схуднути.

Фініки

У чому користь? Фініки містять вітаміни і мікроелементи, необхідні для міцного здоров’я. Особливо ці сушені фрукти корисні вагітним жінкам.

Так, вітамін А сприяє зміцненню очних м’язів, вітамін В1 добре впливає на нервову систему, В2 забезпечує енергією, В9 (фолієва кислота) сприяє утворенню нових клітин крові й амінокислот, які є будівельним матеріалом нових клітин.

Калій відповідає за доставку кисню в мозок, що забезпечує нормальну мозкову діяльність і тверезість розуму. Крім того, кальцій і фосфати, що містяться в фініках, захистять здоровий організм від остеопорозу, а малюка в утробі матері від неправильного формування скелета і опорно-рухового апарату.

Інжир

У чому користь? Інжир має легку послаблюючу дію, тому добре допомагає справлятися з запорами, без застосування медикаментів. Також інжир багатий калієм – корисний при захворюваннях серцево-судинної системи.

Крім того, сушені ягоди інжиру корисні для працівників розумової праці. Тому що інжир активізує роботу мозку, а також захищає організм від стресу.

Що треба знати перед вживанням?

Перед вживанням сухофруктів необхідно врахувати, що вони за рахунок втрати вологи стають значно більш цукристими, що підвищує рівень їх калорійності. Якщо на 100гр абрикосів припадає лише 50 кілокалорій, то в куразі їх буде вже у 5 разів більше, у винограді калорійність сягає 70 ккал, в той час як в родзинках вона вчетверо вище. Відповідно, людям, які віддають перевагу дієті і контролю ваги, зловживати сухофруктами не варто.

У той же час, велика частка клітковини в складі сухих фруктів підвищує рівень засвоюваності цукру, тому збільшення глюкози в крові виявляється незначним.

Можлива шкода сухофруктів

При всіх позитивних сторонах сухофруктів не можна не згадати і про недоліки. Пов’язані вони в першу чергу з хімічною обробкою будь-яких продуктів даної категорії. Вона проводиться для того, щоб забезпечити продукції необхідний зовнішній вигляд, а також розширити терміни зберігання.

Велика частина сухофруктів, представлених у продажу, сушаться в умовах промислового виробництва. Подібні технології передбачають зміну первісного натурального кольору. Наприклад, забезпечити продуктам яскравий колір можна тільки за рахунок хімічного впливу, обробки сухофруктів барвниками і сірчистим газом.

Щоб знизити ризики варто дотримуватися наступних правил:

  • Найбільш натуральні сухофрукти мають непривабливий зовнішній вигляд. Перед вживанням плоди замочують у теплій воді на 20 хвилин, після чого ретельно промиваються.
  • Будь-які ознаки запахів диму або бензину говорять про неякісну обробку вихідної сировини.
  • Вибираючи упаковану продукцію краще робити вибір на користь товарів в прозорій тарі. Вона дозволяє оцінити зовнішній вигляд сухофруктів до здійснення покупки.
  • Багато тропічних фруктів не є класичними сухофруктами. Їх сушка проводиться після зацукровування, і називаються вони цукатами.
  • Для приготування компоту не обов’язково варити сухофрукти. Цілком достатньо залити їх окропом і дати час настоятися.
  • Якісні родзинки не повинні злипатися.

Тож, пам’ятаймо, що все добре в міру!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *